Graviditet er ingen sykdom!

– Graviditet er ikke en sykdom! Hørt det før? Det blir gjerne uttalt av kjernesunne gravide som ikke vil undervurderes i kraft av sin tilstand, eller kvinner som vil ha fortalt at de stod i arbeid til den dagen de fødte. Og det er et budskap som gjennomsyrer hele retorikken rundt planene for det nye Barne og ungdomssykehuset på Haukeland.

Etter å ha overvært en debatt på Litteraturhuset med blant annet KK-direktør Susanne Albrechtsen står det helt tydelig for meg at alle de som opplever særlige belastninger og sykdom i forbindelse med fødsel vil få et mye bedre tilbud når det nye sykehuset åpner i 2023. Og takk for det. Det er det selvfølgelig ingen som er i mot. Mantraet er slik: Spesialisthelsetjenesten skal bruke sine ressurser på spesielle behov. En normal fødsel er ingen spesiell hendelse, altså skal ikke spesialisthelsetjenesten beslaglegges av helt dagligdagse barselkvinner.

Hører du budskapet i bunn? Graviditet er ingen sykdom, og kvinner skal ikke særbehandles. Fremtidens fødeavdeling er en poliklinikk.

Graviditet er ganske riktig ingen sykdom, men det er mange som blir syke av å være gravide. Og det er mange som blir skadelidende av å føde. Å være spedbarn er heller ingen sykdom, men et spedbarn er ekstremt sårbart, og fullstendig prisgitt sine omgivelser. Mor og barn trenger omsorg, også når de er helt ordinære. Ordinær omsorg er ikke spesialisthelsetjeneste, men det kan være livsviktig.

For fødsel handler om liv og død, også for helt vanlige kvinner. Hvilke signaler er det vi sender til de vordende mødrene og deres barn når vi ikke vil gi de rom og tilsyn på sykehuset så sant det ikke er noe som er galt? Hva slags pris setter vi på den enorme jobben den helt gjennomsnittlige kvinnekroppen gjør i å bringe menneskeslekten videre og gi oss nye samfunnsborgere?

Hva med hjemmebesøk? Jordmødrene i kommunen? Besøk av jordmor hjemme er ikke det samme som døgnkontinuerlig tilgang på helsepersonell, og det kommer det aldri til å bli. For mange kvinner er det nettopp ikke slik at man bruker personalet på sykehuset så hyppig, men vissheten om at man kan gir en egen ro og rom for hvile.

Å føde et barn er ingen sykdom. Det er heller ingen operasjon, i utgangspunktet. Det kan ikke sammenliknes med noe annet som skjer på et sykehus. Det er unikt, det er skummelt og det er fantastisk. At graviditet og fødsel er en naturlig del av livsløpet bør ikke forsvare at velferdsstaten fraskriver seg ansvaret for barselkvinnen. Det bør nettopp være et argument for at dette er et samfunnsansvar. Vi må slutte å underspille den innsatsen kvinnekroppen gjør i reproduksjonen, og gi barselkvinnen den tiden og omsorgen hun fortjener. Nå!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s